DAVE MCKEAN : NARCOLEPSY | 08.02.03 >< 20.04.03 | Tweebronnen Leuven

Enkele jaren geleden opende de cataloog van een bescheiden McKean-expo in Barcelona met: “Dave McKean es un volca” - “Dave McKean is een vulkaan”.
's Mans productie is inderdaad uniek, qua volume, maar ook en vooral qua kwaliteit en diversiteit. McKean staat nooit stil, evolueert constant, blijft vernieuwen en verrassen, terwijl hij op elk nieuw gebied dat hij verkent, de grenzen met lichtjaren verlegt. Op grafisch gebied was hij in de jaren 90 de goeroe voor de Photoshop-generatie, nu vervult hij dezelfde rol in de wereld van de digitale animatie. Zo werkt hij momenteel aan een viertal filmprojecten, waaronder een film-versie van “Signal To Noise”, en “Mirrormask”, een avondvullende film voor Jim Henson Company. Ondertussen wordt vaak vergeten dat hij ook één van de beste tekenaars van zijn generatie blijft. En een begenadigd verteller, die met het veelgelauwerde “Cages” één van de meest ambitieuze en voldragen romans uit de stripgeschiedenis afleverde.

“Narcolepsy”, de retrospectieve tentoonstelling die Beeld Beeld samenstelde, biedt dan ook een overrompelende kijk op één van de meest getalenteerde all-round artiesten van het moment. Deze eerste grote McKean-expo op het vasteland biedt natuurlijk een uitgebreide selectie van zijn stripwerk, maar twee derde van de expo toont zijn fotografie, zijn illustraties, zijn comic- en cd-covers, zijn design, zijn films, zijn reclamewerk, en ook, in wereldpremière, zijn vrij schilderwerk.